Bij de laatste 11 …

Binnenkort wordt bekend of we, als gemeente, bij de laatste 6 zitten die mee gaan doen aan de landelijke pilot voor een ‘Kerkenvisie’. We weten inmiddels dat er steeds meer religieuze gebouwen leeg komen staan. Het gaat in Oss wel ergens over want we hebben ruim 60 religieuze monumenten als kerken, kloosters, kapellen en kruizen. Besluiten wat we ermee gaan doen lijkt lastig door gebrek aan inzicht en dialoog. Tja .. en het gaat over kerken en indirect ook over een ‘geloof’ en dan kan het best een gevoelig onderwerp zijn. Aan de andere kant weten we ook dat we in Oss niet altijd de juiste keuzes hebben gemaakt als het gaat om erfgoed. In Den Haag krijgt ‘Religieus Erfgoed’ steeds meer aandacht, in Oss ook trouwens ..

Het belang van de gebouwen en hun interieurs is groot en daarmee groeit de behoefte ze te behouden voor de toekomst. Ze verbinden en vertellen het verhaal van Oss, van onze cultuur maar ook onze individuele verhalen. We mogen er met recht trots op zijn en het is een weerspiegeling van het “Osse-DNA”. Daarnaast is het erfgoed een uitnodiging aan toeristen en recreanten.

In de kerkenvisie wordt, onder professionele begeleiding, eerst het totale erfgoed geïnventariseerd. Dat voorkomt dat gereageerd moet worden op incidenten als een leegstaande pastorie of kerk met achterstallig onderhoud. Vervolgens gaan inwoners en parochianen, monumentencommissies, de gemeente en de parochiebesturen met elkaar in gesprek. Iedere partij heeft belang bij een bepaalde kerk of religieus gebouw, het gaat erom dat ze elkaar niet verrassen met ad-hoc beslissingen of uitgaan van slechts één belang.

Op 5 juni was de eerste bijeenkomst met nog 11 gemeenten waarvan er uiteindelijk zes als pilotgemeenten verder gaan en in een leeromgeving een kerkenvisie opstellen. Vanavond beginnen de halve finales WK voetbal en wordt er gestreden om een plek in de finale. Een dergelijk knock-out systeem kennen we hier niet en we kunnen niet met een wedstrijd een plek bij de laatste zes winnen. We kunnen wel met meer trots spreken over het Osse erfgoed. En dan is een “overwinning” als pilotgemeente welkom en gaat het helpen samen de juiste keuzes te maken. Niet alleen de juiste keuzes voor vandaag maar ook voor straks en onze toekomstige inwoners van Oss …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s