‘Wat vind ik ervan’

Toen ik, zondag een week geleden, bij ons moeder na de koffie weer naar huis ging vertelde ik haar dat ik ‘s avonds nog een stukje ging schrijven voor ArenaLokaal. “Waarom doe je dat dan en waar moet dat dan over gaan”, vroeg ze me. “Nou gewoon, ik schrijf op wat ik van iets vind”. En dat is dus wat ik ga proberen te doen. In het komende jaar ga ik een aantal keer de tijd nemen om hier te schrijven ‘wat ik ervan vind’.

In De Molen was ik onlangs in gesprek met inwoners van Ravenstein. Als raadslid doe ik vaak van dergelijke avonden en ik hoor dan wat mensen bezighoudt, waar ze wakker van liggen of waar ze fier op zijn. In Ravenstein en omgeving zijn verschillende zaken aan de orde waar het komende jaar stappen gezet zullen moeten worden. Een nieuw gemeenschapshuis, toerisme, religieus erfgoed en het bouwen van woningen. En dan nieuwbouw voor jongeren en voor ouderen wat mij betreft.

Als het om wonen gaat maak ik van zeer nabij mee dat zelfstandig wonen op enig moment een stevige uitdaging kan zijn, terwijl we in Nederland graag ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen laten wonen. Ouder worden in de eigen omgeving vinden we namelijk een goed plan en eenzaamheid moet worden aangepakt. De vraag is volgens mij of iedereen wel in zijn eigen huis wil blijven wonen en wat is dan een ideale leefomgeving? Als er sprake is van woningbouw moeten we, meer dan voorheen, maatwerk bieden. En ja, ook maatwerk in de combinatie wonen en zorg.

We zullen er, met de woningmarkt, in de komende jaren flink op moeten inspelen. En cruciaal is de ‘leefbaarheid’. Hoe gaan we eenzaamheid tegen en zorgen we voor een veilige, toegankelijke woonplek, die uitnodigt tot sociale contacten? Dat zullen we samen moeten gaan organiseren, met de markt, met de gemeente maar vooral met de bewoners. Komt er in nieuwe woningbouwplannen aandacht voor een nieuw soort hofjeswoningen? Hebben we aandacht voor het combineren van wonen en mantelzorg? Krijgen starters een kans? Hoe is de openbare ruimte ingericht en is deze gericht op sociaal contact? Zijn woningen betaalbaar voor jonge gezinnen? Is er innovatie op bouw- en financieringsvormen?

Inwoners hebben steeds meer oog voor hun eigen leefomgeving en maken keuzes als het gaat om waar hun woning staat of komt te staan. En niet zelden betekent dat, dat gekozen wordt om te verhuizen naar een andere stad of dorp als niet meer voldaan kan worden aan die woonwensen.

Deze week las ik dat er beweging zit in de plannen voor woningbouw aan De Kolk. Vooropgesteld dat het niet genoeg is voor Ravenstein, is er nu een begin. Er moet nog wat ‘water door de Maas’ maar laat ik erop vertrouwen dat er flink wat woonkansen komen voor jongeren en voor ouderen. Want dat is nodig voor de leefbaarheid. Ja, ik hoor het mezelf zeggen en ik hoor het u denken: ‘leefbaarheid’, wat een containerbegrip, daar kun je dus alle kanten mee op. En toch snappen we met elkaar ook heel goed dat toerisme, een gemeenschapshuis, het bewaren van het religieus erfgoed maar zeker woningbouw zullen bijdragen aan die leefbaarheid. Dan blijf je, als stadje, aantrekkelijk om te wonen… voor jongeren en voor ouderen.

De eerste stappen lijken gezet maar het mag een marathon worden volgens mij. Persoonlijk houd ik eigenlijk niet zo van hardlopen maar soms is het goed en nodig, zeker na de feestdagen. Ik wens u een goed, maar bovenal gezond 2019!

(Column ‘Arena Lokaal’ 17/01/2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s