‘Wanneer er geen geld binnenkomt, houdt het een keer op …’

Sinds een flink aantal weken zijn sommige bedrijven op slot. Dat betekent dat er geen omzet binnenkomt terwijl rekeningen toch betaald moeten worden. Het behoeft, volgens mij, geen toelichting dat wanneer er geen geld in de kassa-lade komt het heel lastig is om dat nog lang vol te houden. De landelijke overheid heeft maatregelen genomen waardoor de eerste nood wordt geledigd. Maatregelen die iets doen voor de hoeveelheid geld op de bankrekening van een bedrijf. Want sommige getroffen ondernemers hebben nu vooral een tekort aan geld op de bankrekening. 

Laat ik voorop stellen dat veel soorten van bedrijven fors geraakt worden en dat wat ik hieronder schrijf ook voor hen geldt. Toch als voorbeeld de horeca waar de omzet nagenoeg volledig is stilgevallen. Trouwens het volledig wegvallen van bezoekersstromen naar café, terras, theater en restaurant is niet alleen een economische schok maar heeft ook gevolgen voor onze behoefte om elkaar te ontmoeten en samen een biertje te drinken.

We zullen ook in Oss als lokale overheid moeten willen onderzoeken hoe we op korte termijn kunnen helpen. Want de consequentie van een snel slinkend saldo op de rekening van een onderneming is zorgelijk. Ervoor zorgen dat je over voldoende geld beschikt is een belangrijke voorwaarde voor het voortbestaan van een bedrijf. En als je als bedrijf even niet voldoende geld op rekening hebt, wil dat niet zeggen dat je een slecht bedrijf zonder winst bent. Al staat een onderneming er op papier nog zo goed voor, wanneer er geen geld binnenkomt houdt het een keer op. En als bedrijven daardoor failliet gaan, met alle gevolgen voor hun medewerkers van dien, moet er daarna weer met man-en-macht geïnvesteerd worden om wat op te bouwen.

Daarom een paar suggesties; de gemeente kan bijvoorbeeld de OZB belasting voor ondernemers spreiden over een langere periode zodat het bedrijf meer tijd krijgt om te betalen. Want het is mooi dat er nu een uitstel geldt maar als je in februari per saldo alles in één keer moet betalen kan dat alsnog leiden tot een acuut geldtekort. En een lokale overheid is simpelweg beter in staat om een tijdelijk kastekort te financieren dan een lokaal café of restaurant. Daarnaast zullen we moeten durven overwegen om bepaalde belastingen niet in rekening te brengen. Want als je onder normale omstandigheden betaalt voor het gebruik van terrasruimte en dat terras mag nu niet open is het raar om daarvoor toch te moeten betalen. En zo zijn er ongetwijfeld meer zaken te benoemen die van invloed zijn op rekeningsaldo van lokale ondernemers. Ik zou de gemeente vooral willen oproepen om er nu werk van te maken en niet pas over een halfjaar, want dan is het voor veel bedrijven misschien te laat.

Onder leiding van hun burgemeester zaten pandeigenaren, brouwerijen en huurders in Breda samen om tafel om te komen tot een gedragscode “Ketensolidariteit”. Klinkt heel gewichtig maar ze hebben eigenlijk gewoon afgesproken dat ieder een derde van de huursom voor zijn rekening neemt. Dat is mooi want ook dat heeft weer een positief effect op het rekeningsaldo van van bedrijven. Iets voor Oss toch?

In navolging van de landelijke maatregelen is het tijd om ook hier in Oss met maatregelen en initiatieven, als in Breda, te komen. Daadkrachtige besluitvorming en heldere lokale interpretatie van landelijke richtlijnen is nodig. En er zullen best hele goede argumenten te bedenken zijn waarom we dat nu nog niet moeten doen. Maar als wij het lokaal niet samen doen, wie dan wel. En als we het nu niet doen .. dan houdt het een keer op.   

(Ingezonden brief Arena Lokaal 8 mei 2020)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s