Woonperspectief Ravenstein

Onlangs las ik in het Brabants Dagblad over jongeren in Ravenstein die een dringende oproep hebben om toch vooral te beginnen met nieuwbouw projecten in Ravenstein. Het was niet de eerste keer overigens dat daarover werd geschreven en iedereen kent wel iemand die uit het mooie stadje is vertrokken omdat er nagenoeg geen nieuwe woningen bijkomen. We zijn het er allemaal over eens dat het noodzakelijk is om nieuwe woningen te bouwen. Ik zou zeggen grootschalig, vlakbij het station. Maar durven we ons in alle voorzichtigheid ook af te vragen of je samen dan niet het gesprek moet hebben of een deel van die woningen dan moeten komen op de plek waar nu gevoetbald wordt? En waar moet die voetbalclub dan naar toe? Wat zijn dan de opties?

In de afgelopen twee jaar heb ik serieus veel mensen gesproken over nieuwbouw in Ravenstein. Ik benoem dan de grootschalige woningbouw en niet de kleine projecten op een aantal ‘inbreidingsplekken’. En het gaat in die gesprekken dan altijd over perspectief. Een mens heeft behoefte aan perspectief, dat geeft ons de energie om zaken aan te pakken en door te gaan, ook als het tegenzit. Dat is niets nieuws trouwens, ons mam noemt het ‘hoop doet leven’ maar de strekking is ongeveer wel hetzelfde. Hoe dat eruit moet zien is bij iedereen anders en het is goed om dat te respecteren. Iemand die fijn woont in Ravenstein denkt misschien anders over grootschalige nieuwbouw dan iemand die er dolgraag wil wonen. 

Toen het nog kon had ik deze zomer een goed gesprek met een aantal mensen op het terras bij De Keurvorst. Stuk voor stuk maatschappelijk betrokken. Grootschalige nieuwbouw is niet alleen van belang voor de mensen die er straks gaan wonen, maar ook voor de ondernemers die er nu gevestigd zijn. Of voor de ondernemers die zich er misschien willen gaan vestigen. Het is van belang voor het verenigingsleven in welke vorm dan ook. Het is van belang voor mensen die er nu wonen omdat er meer kansen komen voor junioren. Omdat je daardoor een evenwichtige bevolkingsopbouw krijgt. Het is van belang voor de soorten van voorzieningen, commercieel of gesubsidieerd.  

Maar het is vooral ook van belang omdat je daarmee een ambitieuze maar realistische stip op de horizon zet. En dat is nodig. En dan hoort daar misschien ook wel een gesprek bij over een mogelijke locatie, een locatie waar nu gevoetbald wordt. Geen populaire uitspraak natuurlijk. Maar in de behoefte aan perspectief op nieuwbouw is het, denk ik, een onderwerp wat je met elkaar bespreekbaar moet maken. Zonder te speculeren op de uitkomst, gewoon met gezond verstand en met respect voor het perspectief van iedereen, een goed gesprek hebben. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s