Voorjaar in aantocht maakt investeren in onze leefomgeving noodzakelijk.

Wat Corona eens te meer heeft geleerd, is hoe belangrijk de eigen leefomgeving is om te wonen en van daaruit te werken. Maar juist ook om te recreëren. Want door Corona herontdekken we hoe waardevol het is dat we iedere dag kunnen genieten van ons geweldig mooie landschap tijdens een wandeltocht, van speelvertier voor de jongsten, van het samen buiten sporten of van een fietstocht. Mooi als dat ook de toerist van elders trekt. Maar in de eerste plaats gaat het om het belang voor de inwoners van onze gemeente Oss. Daar zetten ons als CDA Oss dan ook vooral voor in.

Het lijkt erop dat we, waar mogelijk, steeds meer vanuit huis gaan werken. Dat we massaal teruggaan naar kantoor na Corona is niet waarschijnlijk. Bedrijven maken de keuze om een deel van hun vierkante meters kantoorruimte af te stoten en investeren steeds vaker in een thuiswerkplek voor hun medewerkers. Deze ontwikkeling vraagt creativiteit van de lokale vastgoedmarkt, stelt eisen aan onze woning maar die ontwikkeling gaat ook eisen stellen aan onze directe omgeving. En daarmee wordt het een gemeentelijke verantwoordelijkheid, want de lokale politiek gaat over de openbare ruimte.

Erop uit met kinderen naar de Das of het Klimbos van Herperduin, bij de Uitkijktoren en het Klompven. Een ommetje in een, bij voorkeur, groene stad tijdens de lunchpauze. De fietstocht, op een vrije morgen, langs de Maas over de dijk van Overangel tot Maren Kessel met een tussenstop bij de bierbrouwerij in Oijen. Met de pontjes naar de overkant. Een fikse wandeling aan het einde van de werkdag in het Land van Tosse om het hoofd leeg te maken. Of je terug in de tijd wanen in de historische kernen van Ravenstein en Megen of op de Lithse paden. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

Er ligt een visie op recreatie. Dat is mooi en nodig. Maar nu komt het aan op realisatie. De start is gemaakt. Onze routes zijn nadrukkelijker op de Brabantse kaart gezet. Voor de Lithse Ham is een ambitieus toekomstplan gepresenteerd. Maar het wordt ook tijd dat we met het voorjaar in aantocht nu toch echt werk gaan maken van de Geffense Plas. Daar moet toch meer van te maken zijn dan wat het nu is. Net als van Hoessenbosch, ongekend populair bij wandelaars voor de Osjesroute maar ook bij de kinderen met de speeltoestellen. Ook hier moeten we doorpakken met fatsoenlijke parkeerplekken en een fraaie entree. Daar hebben we met elkaar iedere dag plezier van!

Ambitieus en realistisch inzetten op ruimte voor recreatie maakt extra duidelijk dat het verdelen van de ruimte in onze gemeente de komende jaren een uiterst zorgvuldige afweging vraagt maar ook daadkracht om keuzes te maken. We hebben ruimte nodig om te kunnen bouwen in de stad en in de dorpen, voor bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid, voor onze klimaatopgave, om te kunnen sporten, voor onze landbouw, voor transport en dus ook om te recreëren. Juist nu. Een omgeving die veel te bieden heeft, dat is eerst en vooral belangrijk voor de inwoners van onze gemeente. Laten we dat dan goed doen. Daar gaan we vol voor!

In ‘Weekblad Regio Oss’ – Maart 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s