Met vertrouwen vooruit

Net als heel veel andere collega raadsleden word ik steeds nadrukkelijker aangesproken op “de politiek”. Met verwijzing naar Den Haag, het Provinciehuis, allerlei incidenten, politici die op een of andere wijze in discussies zijn verwikkeld en niet meer weten wie nou bij wie hoort. Dat versterkt het sluipende proces van de simpele vervreemding van de politiek. Iets wat al jarenlang speelt. Ik maak me daar grote zorgen over. Al dit gedoe maakt dat er steeds minder vertrouwen komt in onze parlementaire democratie en de bestuurbaarheid van ons land. En dat  heeft ook in het CDA toegeslagen. Nu zitten wij in de hoek waar de klappen vallen. Dat doet mij extra pijn. Omdat ik dacht dat wij hier beter tegen gewapend waren.

Al langer geldt de norm dat het meer en meer persoonlijke politiek is in de letterlijke betekenis van het woord. ‘Het beeld’ heeft voortaan evenveel belang als ‘de inhoud’. Het lijkt soms wel of we in een soort “Idols” uitzending zijn terecht gekomen. Ik ben de eerste die zal zeggen dat een individu het verschil kan maken, maar als gekozen volksvertegenwoordiger gaat het om het controleren van bestuur, het maken van wetten en regels, het toetsen van kaders en het monitoren van de voortgang. Midden in die samenleving staan. En je krijgt niet altijd je zin. Alle ideeën verdienen een eerlijke kans van welke politieke partij ze ook komen. Je beoordeelt ze op inhoud, gaat met elkaar in gesprek en als bondgenoten kom je tot een voorstel of niet. 

Zogenaamde Twitter-discussies, Social Media waarheden, ongenuanceerdheid en argwaan horen daar wat mij betreft niet bij. Grof verdienen aan een mondkapjes-transactie, aangekondigd als belangeloos, of aan gemeenschapsgeld overigens ook niet. In dat opzicht is het wat mij betreft nodig dat het CDA besluit tot het royeren van de heer Van Lienden. Het CDA Oss heeft dat in een brief aan het partijbestuur van het CDA geschreven. Want hoe wij met elkaar omgaan, doet er toe. En als CDA Oss moeten we pal staan voor die normen en waarden, voor solidariteit en een eerlijke economie. 

Na een periode met Corona en naast de noodzaak van een herstelaanpak voor inwoners en ondernemers is er gewoon veel werk te doen. Geen tijd voor gedoe dus. Er zijn serieuze uitdagingen in onze samenleving en we staan voor grote vraagstukken in Oss. Je kunt de lastige vraagstukken, met de verkiezingen in het vooruitzicht, ook voor je uit schuiven maar wij willen ze als CDA Oss juist nu niet uit de weg gaan. Onze gemeente staat voor een schaalsprong naar een gemeente van stevige omvang en dat betekent meer verantwoordelijkheid. Oss als economische drager van de regio wat ons betreft. Mooie ambities die vragen om een realistische aanpak. We hadden maandagavond een fractievergadering waarbij we ook de leden hadden uitgenodigd. En dan valt me de strijdlust op, juist bij de jonge mensen. Zij-aan-zij met volop energie. Samen met onze fractie laat ik daarom Den Haag even Den Haag, Den Bosch even Den Bosch en ga aan het werk voor onze gemeente Oss. Want met daadkracht, oprechtheid en hard werken kan dat vertrouwen in onze parlementaire democratie herstellen. 

Column Arena Lokaal (juni 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s