De overheid is niet het centrum!

Tijdens een bijeenkomst over wonen sprak ik onlangs een groep jonge mensen die volop bezig zijn om met elkaar een CPO op te richten. Als CDA Oss hebben we dat gestimuleerd en mee vooruit geholpen. En dan hoor ik u denken wat is nou weer een CPO? Een CPO is een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een samenwerkingsverband van inwoners die samen woningen ontwikkelen en waarbij zij zelf de zeggenschap hebben en houden. Een ontwikkelvorm-wonen van inwoners voor inwoners. Kijk, juist dat spreekt mij als christendemocraat aan! 

Maatschappelijke initiatieven zijn er volop. We verenigingen ons in een verenging of samenwerking en zetten er met elkaar de schouders onder. Samen sporten mogelijk maken, inloop-ochtenden voor mensen die een gezamenlijke kop koffie goed kunnen gebruiken, met elkaar een stuk groenvoorziening bijhouden, een CPO starten, een vereniging starten om samen muziek te maken, initiatieven om erfgoed te onderhouden, mantelzorg en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind dat mooi, niet alleen kijken naar wat het bedrijfsleven kan doen of wat de overheid moet doen maar beginnen bij wat we al inwoners met elkaar zelf vooruit kunnen brengen. Om het in voetbaltermen te beschrijven; wij staan als samenleving met elkaar in de spits. 

De overheid is niet het centrum van de samenleving; ze moet juist ruimte laten voor variëteit en veelkleurigheid. Eigenlijk staat de overheid in de achterhoede. De kunst is de bal zo ver mogelijk naar voren te spelen. De voorhoede moet actief ingeschakeld worden om te scoren, om zelf die samenleving vorm te geven. Want iedereen heeft talenten, iedereen heeft een rol of een taak, iedereen is nodig. En ‘maatschappelijk initiatieven’ zijn nodig om een middenweg te zoeken tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Het bedrijfsleven moet de ruimte krijgen om zelf met slimme oplossingen te komen en de overheid moet zich steeds afvragen wat haar rol of verantwoordelijkheid is. 

Op meerdere plekken hebben we als CDA Oss het verhaal verteld van de CPO’s. Aan jongeren die betaalbaar willen bouwen, senioren die misschien wat kleiner willen gaan wonen en jonge gezinnen die willen verhuizen. Samen de schouders eronder, gestimuleerd door de gemeente en met de kennis van het bedrijfsleven. Een mooi samenspel, iedereen met z’n talent, wedstrijd gewonnen.  

Weekblad Regio Oss

Woensdag 7 juli 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s