Waarom Christendemocratie?

Als iemand mij vraagt waarom ik voor het CDA Oss in de gemeenteraad zit is mijn antwoord steevast omdat ik trots ben op deze stad, iets wil realiseren voor de mensen die er wonen en ik een overtuigd Christendemocraat ben. Soms krijg ik dan de vraag of dat iets is van de kerk. De Christendemocratie is niet van de kerk maar, net als bijna alles in Europa, gebaseerd op het christendom. Juist de Christendemocratie past velen en mij ook omdat het staat voor -goed samenleven-. Als ik mensen spreek, de media lees of zie hoe de wereld erbij staat kan ik alleen maar concluderen dat -goed samenleven- een urgent en actueel ideaal is waar ik graag voor wil werken. 

Tijdens een congres in Rome sprak ik met een politicus uit Mexico. Dat land wordt zoals u misschien weet nogal getroffen door hevige drugscriminaliteit. Tijdens de laatste verkiezingen werden politici, die op een kieslijst stonden, benaderd om zich aan te sluiten bij een criminele groepering of anders zouden ze geconfronteerd worden met geweld. Mijn gesprekspartner sprak van collega volksvertegenwoordigers die werden vermoord of ernstig bedreigd. Dat is nogal wat en waarom blijf je dan toch in de politiek was mijn vraag. ‘Omdat ik me verantwoordelijk voel te strijden voor een samenleving zonder geweld’. Petje af hoor om onder die omstandigheden te moeten vechten voor idealen. 

In ons land kennen we dat geweld niet. We zien wel harde woorden en stevige verwensingen op de sociale media. Niet zelden vol op de man in plaats van op de bal, elkaar flink de maat nemend.  Laat helder zijn, daar schieten we niets mee op, daar wordt het niet beter van. Misschien is het omdat we het steeds lastiger vinden om het met elkaar oneens te zijn. Dat we het moeilijk vinden te accepteren dat iemand een andere mening heeft of strijdt met een andere overtuiging. Dat niet iedereen het standpunt van de massa deelt. Dan is respect en nuance nodig, juist in de politiek. 

Als echte christendemocraat vind ik dat wij “een afspraak hebben met de toekomst”. Dat we “goede voorouders” moeten zijn zodat ze -na ons- ook vooruit kunnen. Daarnaast vinden we sterke, maatschappelijke clubs en organisaties van groot belang. Gemeenschappen zoals bijvoorbeeld het gezin maar zeker ook bedrijven vormen de kern van onze samenleving. De overheid moet de zelfstandigheid en initiatieven van deze organisaties respecteren, steunen en stimuleren, zowel landelijk als lokaal. Dat is ook de reden waarom wij als CDA Oss strijden voor bijvoorbeeld de CPO’s -Collectief Particulier Opdrachtgeverschap / betaalbaar bouwen en wonen- (www.cda.nl/osszetdeschopindegrond). Dit soort lokale, maatschappelijke initiatieven verdienen onze support en politieke steun. 

Ik heb al vaker gezegd dat het in onze samenleving niet draait om ‘de politiek’, het maakt zichzelf veel te belangrijk. Politiek is voor mij dienstbaar zijn aan het ideaal van -goed samenleven- door verantwoordelijkheid te nemen, nuance en respect. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s