Investeren aan de Maas!

Tijdens #koffiezaken bezocht ik de afgelopen jaren wekelijks ondernemers in onze gemeente. Ook dit jaar is er weer een ‘Dag van de Ondernemer” en wel op vrijdag 19 november.   Een dag om extra veel bezoeken te doen wat mij betreft. Is zo’n dag nodig kun je je afvragen? Ja, dat is nodig, het is goed om stil te staan bij wat ondernemers voor onze lokale gemeenschap betekenen. 

We hebben in onze gemeente veel mensen die werken als ZZP’er, bovengemiddeld veel zelfs. En ruim 18.000 mensen in onze gemeente werken bij kleinere bedrijven. Dat is belangrijke werkgelegenheid. Deze kleine bedrijven werken niet voor ‘aandeelhouderswaarde’ maar willen samen met hun medewerkers een boterham verdienen. Daarnaast dragen juist deze lokale ondernemers bij in het verenigingsleven door te sponsoren of producten beschikbaar te stellen. Inwoners, het verenigingsleven en ondernemers trekken samen op en de gemeenschap groeit. Ik vind dat prachtig, daar kan de gemeente niet tegenop en dat moeten we ook helemaal niet willen. 

Het is goed te merken dat we in de afgelopen twee jaren het lokale ondernemerschap meer en meer zijn gaan waarderen. U en ik kiezen vaker ,zowel digitaal als fysiek, voor winkels en bedrijven in de omgeving, dat is wat ik hoor tijdens die gesprekken. Sowieso merk je dat onze directe omgeving steeds belangrijk wordt. Want we zijn noodgedwongen vaker thuis. En wat dat betreft hebben we hier een fantastisch gebied. Laten we wat dat betreft proberen samen het maximale uit onze schaal te halen.

We hebben een kilometers lange Maas waaraan het goed wonen is. Het gebied heeft nu al een enorme aantrekkingskracht op fietsers en wandelaars bijvoorbeeld. Er zijn mooie cafés en restaurants waar het goed toeven is. Maar ook winkels die de moeite waard zijn en volop bedrijvigheid. Er liggen volop mogelijkheden want juist in de komende jaren wordt fors geïnvesteerd in de waterveiligheid met de Meanderende Maas. Natuurlijk heeft dat impact op het gebied en vanzelfsprekend moeten we goed met elkaar in gesprek blijven. Maar waar geïnvesteerd wordt moeten we meer mogelijk willen maken. Sterker nog we hebben de opdracht om met de Meanderende Maas actief kansen te creëren voor nieuw ondernemerschap, voor nieuwe woningen en om te verblijven. 

Van harte nodig ik u uit om met mij stil te staan bij, digitaal en fysiek, lokaal ondernemerschap als onmisbaar onderdeel van onze samenleving. Intussen blijven wij als CDA Oss benoemen dat we met inwoners en ondernemers kansen moeten creëren met de Meanderende Maas. Wat mij betreft een ambitieuze maar realistische taak voor een fantastisch gebied. 

(Arena Lokaal 19 november 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s