Beste inwoners van de gemeente Oss,  

De wereld om ons heen, dichtbij en verder weg, verandert sterk. Verandering is van alle tijden. Maar er staan nu wel veel vanzelfsprekendheden ter discussie. Met een oorlog in Oekraïne en een bevolking die moet vechten voor vrede. Met weer honderdduizenden mensen die door  oorlog op de vlucht zijn, waarbij we als Europa onze solidariteit tonen en deze mensen opvangen. In eigen land heeft Corona ons sociale leven op zijn kop gezet, vrijheden ingeperkt en kwetsbaarheden blootgelegd in de zorg en economie. De aanpak van de klimaatcrisis verdeelt ons, terwijl we door een stijgende energieprijs iedere dag zien wat het betekent als je zo afhankelijk bent. Voor jongeren, jonge gezinnen en ouderen is passende woonruimte nog onvoldoende beschikbaar. Dat roept veel op. 

Ik zie door die onzekerheid over de toekomst een steeds grotere kloof tussen inwoners en de politiek. Ik maak me daar zorgen over want de landelijke overheid schuift steeds meer taken af naar de gemeente. Het belang van de plaatselijke politiek neemt dus alleen maar toe. Daarom hebben we als CDA Oss ook de taak om iedere dag te werken aan het dichten van die kloof en dat begint volgens ons, eenvoudig, door gewoon op pad te gaan. In gesprek met inwoners, ondernemers, vrijwilligers, verengingen, sportclubs, buurtverenigingen noem maar op. Iedereen wil gehoord worden en gezien zijn. Dus dat gemeentehuis uit en er op uit. Daar werken wij aan met #team22 en dat blijven we doen.

Onze gemeente is, naast een bruisende stad met haar buurten en wijken, een grote verzameling van kernen waar we met elkaar samenleven. Als CDA Oss geloven wij dat onze buurten de belangrijkste plek zijn en een eigen identiteit hebben. Daar is het ‘thuiskomen’. Daar worden we oud en daar groeien onze kinderen op. Een buurt zijn betekent omzien naar elkaar, een sterk verenigingsleven, ontmoeten in buurthuizen, jongerenwerk, buiten sportplekken en een gezonde mix van woningen. Niet alleen maar huizen uit de grond stampen maar nadenken over voorzieningen waardoor die verzameling huizen een echte buurt kan zijn of worden. Een buurt zijn kun je niet alleen, daar hebben we elkaar echt voor nodig. Dat is mijn vaste overtuiging. 

Volgende week zijn de verkiezingen en dat is het moment om te kiezen waar we heen willen en met wie. Na de verkiezingen moeten we daar invulling aan geven, vier jaar lang. En wat mij betreft door te luisteren. Ons verstand te gebruiken en knopen durven doorhakken, wetende dat we het nooit iedereen naar de zin kunnen maken. En tot slot door gewoon heel hard te werken.

Is dat nieuw leiderschap? Nee, dat is voor mij gewoon verstandig maar tegelijkertijd met lef een gemeente besturen in goede maar ook in minder goede tijden. Politiek is geen spelletje. Politiek is met inwoners, verenigingsleven, ondernemers en overheid zorgen voor een gemeente waar het goed wonen, werken, ondernemen en samen leven is.

Met vriendelijke groet!

Sidney van den Bergh

Weekblad Regio Oss (maart 2022)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s